Den store endringen

34 år. Mamma til to fine gutter. Rekkehus. Samboer. Hund. Fast jobb. Selve oppskriften på vellykket. Men bak denne fasaden var det en utbrent, overvektig, syk og ulykkelig jente.

Misforstå meg rett. Jeg er verdens lykkeligste mamma, og elsker barna mine over alt på jord. Likevel så var alt det andre i livet mitt helt feil for meg. Jeg mistet meg selv, og var en jente som alltid tilfredstilte alle andres behov til det selvutslettende.

Hele livet har jeg latt andre mennesker definere hvem jeg er, og til og med latt andre sette grenser for meg. Allerede i 1. klasse ble jeg brukt som “buffer” mellom de bråkete guttene. Forklaring fra læreren: “det er fordi du er så sterk, du tåler det”. Hva visste læreren om jeg tålte det eller ikke? Sannheten er at jeg følte meg helt jævlig, uten noe kontroll over min egen situasjon.

Går man rundt som et “Ja-menneske”, som bare tilfredstiller andre hele tiden, blir man utrolig ulykkelig. Jeg ble hvertfall det. Jeg følte at jeg hadde mistet meg selv.

I dag bor jeg alene sammen med barna i en leid leilighet, og er lykkeligere enn på lenge. Hva skjedde?

Det var 2 situasjoner som skulle føre til den store endringen:

Skisamling med barna november 2012. Gutta skulle på helgesamling med skigruppa på Nordseter. 2 treningsøkter om dagen. Friskt til mots tok jeg med meg ski, og planla å delta på treningene sammen med 8-åringene. Det måtte jeg da greie å henge med på. Det ble alt annet en vellykket. Etter 200 meter var jeg langt etter, og 8-åringene min måtte snu og spørre om det gikk bra med meg. Jeg måtte innse min begrensning, og be gutten om å bare følge med de andre. Jeg gitt trist og flau tilbake til hytta. Jeg så meg selv med nye øyne: overvektig og røykende mamma. Så hardt og brutalt det føltes. Men midt i dette så kjente jeg at dette er ikke den personen jeg ønsker å være!

Tur til Island med jobben mars 2013. Jeg satt i senga på hotellrommet. Jeg følte meg kvalm og skitten. Jeg hadde akkurat spist en hel pose potetgull alene, og følte meg rett og slett nitrist! Akkurat i dette øyeblikket var det jeg bestemte meg. Nok er nok! Dette er ikke meg. Nå er det på tide å legge om livsstilen.

Det første året la jeg om kostholdet, og begynte å gå lange turer med hunden. Jeg begynte å veie maten, og notere ned hva jeg spiste. Det ble noen store vekkere kalorimessig. Det som var den største overraskelsen, var den store bollen med havregryn til frokost. Jeg kuttet på posjoner, og spiste sunnere. Likevel så gikk jeg noen runder med meg selv. Jeg ville ha en livsstil som kunne føre til varig endring. Derfor ble mitt mantra: jeg vil ikke gå på en diett som ikke inkluderer øl og potetgull! Med begrensninger selvfølgelig. Men innimellom så tillot jeg meg selv å kose meg skikkelig. Uten dårlig samvittighet. Bare med total nytelse.

Det funket. I mars 2014 var jeg igjen på reise. I en ledig stund på flyplassen, tok jeg en status. Jeg hadde gått ned 16 kg det siste året! Jeg følte meg fantastisk! Det var da jeg skjønte at alt er mulig! Det er bare å bestemme seg.

Advertisement

Published by anitabunes

Run Happy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Østmarka Backyard Ultra

- how far can you go?

Weird and Wonderful

Reflections for self awareness.

Drømmen om ultra

om løping, trening og turer, både med og uten hund

Under overflata

Om miljø/klima - eller ikke, alt ettersom...

Maratonmamma

Trebarnsmor og frilansjournalist blogger om løping og livet - i den rekkefølgen

%d bloggers like this: