Test av Altra Olympus 2.0

Olympus 2.0

Sponset innlegg.

Jeg har testet sikkert 25-30 forskjellige par sko de siste 3 årene da hovedsakelig terrengsko i leting etter en sko som fungerer på de fleste underlag, men det er vanskelig å finne. Enten er de glatte i leire eller på vått berg, de kan være for trange, ha for lite beskyttelse eller rett og slett føles feil på foten.

Det er lett å påpeke mangler og svakheter ved en sko, men mye vanskeligere å sette ord på det som fungerer.

Jeg fant min favoritt passform i Altra for ca 1,5 år siden. De har 0 dropp som passer for meg som etterstreber å ha ett naturlig løpesteg med landing på for/ midt fot og den romslige tåboksen som bidrar til god plass for tærne og er prevantivt mot gnagsår og blemmer.

Men Altra har hatt en utfordring med grepet i visse terreng, sålen har vært for stiv til å få feste på vått berg og røtter og knastene har ikke vært utformet for grep i bløt Norsk leire. Jeg ventet derfor med spenning på at de nye Altra Olympus 2.0 skulle komme i salg.         Jeg hadde hørt rykter om de fra i fjor sommer og den største nyheten var at de skulle være utstyrt med ny MegaGrip terrengsåle fra den anerkjente såleprodusenteten Vibram.  Ekstra gledelig var det at når skoen endelig kom til den Norske importøren GetVital Sports i februa så ble jeg invitert ut til dem og fikk et par til utprøving.

Jeg har nå brukt skoene i drøyt 400 km så jeg har dannet meg et grunnlag for en uttalelse. Skoen veier 390 gr i min str som er 12.5 i  normale str veier den naturligvis noe mindre 🙂  Det er ikke en lettvekter men sett opp mot at den har hele 36mm demping er det en lett sko og helt på nivå med andre merker sine langdistanse sko. En ting som er vel så viktig på terrengsko som vekten rett fra skoesken er skoens evne til å drenere bort vann og frastøte møkk! Det hjelper ikke om skoen veier 200 gram tørr om den trekker til seg 300 gr vann.

Olympus har en overdel av Mesh som slipper vann lett igjennom og hindrer at det fester seg for mye møkk. Jeg gjorde en test der jeg dyppet skoen i en bøtte med vann og lot den renne av i 30 sekunder før jeg veide og da var vekten 15% mer, jeg gjorde den samme testen med 2 annerkjente terrengsko merker og de hadde økt vekten med henholdsvis 33 og 34 % så her var det en vesentlig forskjell.

Mange er skeptiske til maksdempet såle i forhold til stabiliteten i terrenget men nye Olympus oppfattes ikke som en fulldempet sko i det hele tatt, den er fast i sålen og virker presis. Med tidligere Olympus modeller og andre maksdempede sko så har jeg måtte være litt obs på hvor jeg setter foten da de har virket litt upresise men det er ikke tilfellet med Olympus 2.0, den er mer lik en vanlig terrengsko. Den er faktisk så fast i sålen at jeg enda ikke helt har bestemt meg om jeg hadde foretrukket at den hadde vært ørlite grann mykere.

Og så til det viktigste med en terrengsko nemlig grepet. Jeg har prøvd skoen i det meste av terreng fra snø og is i skogen til våte leirete stier i Ardennene i Belgia og jeg er virkelig imponert! Vibram sålen er en ideell partner til Altra skoen, sålen har trygt grep på det meste av terreng og det mest gledelige er at den sitter godt på vått berg samtidig som den har greit grep i leire. Den sitter faktisk også ganske bra på tørr is. Så konklusjonen på grep er at Altra nå har kommet med en fullblods Ultratrail sko som funker for meg i alt terreng!

OlympusOlympus 2.0 er også utstyrt med gaiter trap borrelåsen bak på skoen som fester Altra gamasjen en genial liten løsning som gjør at man slipper å ha reim undre sålen som slites av etter hvert.

Så min konklusjon er at Altra Olympus 2.0 har bestått testen med glans og vil være min foretrukne sko i de fleste terreng ultra denne sesongen!

Jeg fikk også et par Altra Superior 2.0-M av GetVital Sports. De har jeg bare 40-50 km i så langt men gleder meg til å prøve dem mer  ut i terrenget når snøen blir borte og vil komme med en test av de litt lenger ut på våren.

 

Advertisement

Published by ultraleif

Jeg er 46 år og begynte først med ultraløping for drøyt 3 år siden og har hatt en ganske bratt kurve fra da:-) Nå gjelder det å finne de lengste og mest ekstreme løpene og jeg er vel pr nå en av Norges mest løpende med opp mot 2500 km i løpskonkurranser hvert år. Jeg er samboer med fantastiske Anita og vi deler begge lidenskapen med ultraløping. Bakgrunnen for at vi har dannet denne felles blogg plattformen er vel at jeg er mer opptatt av å løpe løp enn å snakke og skrive om dem. Mens hun er mer bevist at på grunn av den stigende interessen ultraløp så ønsker vi å gi noe tilbake gjennom løpsrapporter, tips og kanskje noen veilendene rå når det gjelder trening og utstyr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Østmarka Backyard Ultra

- how far can you go?

Weird and Wonderful

Reflections for self awareness.

Drømmen om ultra

om løping, trening og turer, både med og uten hund

Under overflata

Om miljø/klima - eller ikke, alt ettersom...

Maratonmamma

Trebarnsmor og frilansjournalist blogger om løping og livet - i den rekkefølgen

%d bloggers like this: