The Spine: Så var eventyret slutt… (oppdatert 19/1)

The Spine Race er over for Leif for denne gang. . Du kan fortsatt følge løpet LIVE her. Thomas Øderud fra Norge er fortsatt med.

Fredag 19. januar – Vi avslutter med noen ord fra Leif

Da var Spine Race over for meg ettee snaut 300km. Det er ikke noe og sutre for. Jeg fikk en fin røff tur, i den delen jeg unnagjorde. Jeg hadde godt med hvile og næring, og jeg holdt meg godt til skjemaet mitt for en rolig åpning.

Uheldigvis så har vi med å gjøre en litt uforutsigbar løpsarrangør. Da jeg nærmet meg halvveis mellom CP 3 og Dufton, etter 4,5-5 t i løypa, ble jeg stoppet i en veikryss av arrangøren. Vi fikk her beskjed om at vi måtte holdes tilbake på grunn av kraftig snø og vind i fjellet! Det er jo greit, og vi ble kjørt tilbake til CP3. Jeg fikk beskjed om at vi skulle vente der noen timer før jeg skulle bli kjørt tilbake. Drop bagen min var allerede kjørt til Cp4, og jeg hadde verken tilgang til truger eller resupplering.

Noen timer ble til ti, og vi fikk beskjed om at vi ikke fikk endret sluttfristen. Det er greit nok. Men når jeg fikk beskjed om at det var ingen som kunne kjøre meg ut dit jeg ble plukket opp, og jeg måtte løpe de samme 5 timene jeg hadde unnagjort kvelden før, og heller ikke få noe ekstra tid, så kalkulerte jeg meg til, sett i lys av de tøffe vær forholdene, at det blir for lite tid. Jeg tror også at arrangøren kommer til å skjerpe inn cut off tiden på CP 5,5 Byrnes, fordi det tar for lang tid og krysse Cheviots. Og når jeg har lagt opp en løpsplan på 160 timer, så er det ikke bare og kutte 15-20 timer av den når 94 alt er unnagjort. 

Jeg feller ingen tårer. Jeg var ikke spesielt motivert for Spine i år, og synes det var ganske kjedelig underveis. Jeg har jo gjort dette før, og da var det liksom ikke så viktig. I tillegg når arrangøren klusser det sånn til, så skal de få ta æren for denne DNF. Nå får vi krysse fingrene for Thomas Øderud, og klappe han frem til Kirk Yetholm ( husk 5t før offisiell CUT off i CP 5,5).

Torsdag 18. januar – Leif stoppet på CP3

Leif ble stoppet på CP3. Arrangøren endret ikke på cut off tidene etter pausen i natt, og løperne ble ikke fraktet tilbake dit de avsluttet i går, og dermed er tidsfristen umulig for de på CP3. Noen valgte å fortsette likevel, men de vil nok aldri komme til mål før søndag kl 08.

Dette er veldig synd for Leif, men arrangørens avgjørelse får man ikke gjort noe med.

Onsdag 17. januar – i bil tilbake til CP3

Det ble en lang natt for Leif på vei til CP3. Han slet med sterk vind, snø og myr. Motivasjonen ble litt dårlig i perioder, men han greide å motivere seg til å gå videre. Vel inne på CP3 ble været over Cross Fell et tema. Leif var i tvil om han skulle ta med truger nå, eller spare seg ekstra vekt. Trugene vil uansett bli nødvendig senere i løpet, fordi lederen av løpet rapporterer at han går med snø til livet.

Leif gikk avgårde mot CP3,5 med godt mot. Han skulle vurdere på dette checkpunktet om han skulle dra videre med en gang, eller få seg litt søvn.

I 19-tiden begynte det å gå rykter om at løpet skulle stoppes grunnet dårlig vær. Dette ble bekreftet av Thomas Øderud, som hadde ankommet CP4. Klokken 21:45 ringte Leif og fortalte at han satt i bilen på vei tilbake til CP3. Løpet er stoppet inntil videre, og det vil bli gitt ny beskjed klokken 05 i morgen tidlig. Dette er så nervepirrende!

Tirsdag 16. januar CP2 – lang hvilepause

Leif ankom CP2 klokken 11 norsk tid, hvor han hadde en plan om søvn og en lang hvilepause. Strategien til Leif er å spare på kreftene, og alle pauser er nøye planlagt. Turen over fjellet til CP2 natt til tirsdag synes han gikk greit. “Det var ikke så ille, det var litt snøstorm over fjellet men det var kjappe krysninger. Det blir ikke så ille i natt heller, da det ikke er så høyt”, forteller Leif på telefon fra CP2.

Det stelles føtter.

På CP2 ble det 4 timer søvn, 2 varme måltider og pleie av føtter. Leif er i god form, og kroppen føles fin. “De to lilletærne er de eneste vondtene jeg har, og nå er jeg klar for en natt i fjellet med snøstorm”, avslutter Leif.

Mandag 15. januar- mellom CP1 og CP2

Leif kom til CP1 i går kveld, og der ble det 6 timer hvile. Frem til CP1 var det flotte løpeforhold, tørre stier og oppholdsvær. Klokken 22 i går startet regnværet, og siden har det regnet “katter og hunder”. Jeg snakket med han i 11-tiden, da varmet han seg inne på en pub. Kjøkkenet her var stengt, så han skulle prøve å finne en åpen pub, og få tatt seg et varmt måltid.

Foto: Rob Harper

Kroppen fungerer bra så langt. Beina er fine, og alt stemmer. Nå kommer været til å bli en utfordring, fordi nedbøren vil fortsette de kommende dagene. Den verste utfordringen blir passeringen av Kross Fell, mellom CP3 og CP4 om noen dager, her er det meldt store mengder snø.

Thomas Øderud forlot CP1 5 timer før Leif i natt. Han ligger derfor et godt stykke foran. I følge Leif ønsker Thomas å komme så langt som mulig før snøværet kommer. Det blir spennende å se hvordan posisjonen mellom dem blir etter at Thomas har tatt en hvilepause.

Søndag 14. Januar – Starten

Startområdet i Edale.

Leif har startnummer 106. Thomas Øderud, startnummer 196, fra Kristiansand Løpeklubb, er en annen nordmann det er verdt å følge med på. Begge to var svært spente før start. Dette er første gang Thomas løper Spine, og han sikret seg noen tips fra Leif før start.

Startnummerutdeling.

Værmeldingen er brutal. De neste 5 dagene skal det komme nedbør. Dette betyr regn i lavlandet, og snø i høyden. Det er meldt opp mot 1 meter snø enkelte steder, i tillegg til sterk vind. Leif digger slike løpeforhold, og han er godt forberedt. Likevel er det en strategi å komme så langt som mulig før det blir for ille.

Race briefing lørdag.

Jeg spurte Leif før start hvordan den første delen mot CP1 er: – Det er ca 80 kilometer til CP1. Vi får ikke de største stigningene, men skal kanskje opp mot 5-600 meter. Jeg regner med å være fremme på CP1 kl 22 i kveld. Spørsmålet da er om jeg skal sove noen timer, eller dra videre. Etter denne servicestasjonen er det 100 kilometer til neste mulighet til å sove innendørs.

Det skal bli godt å komme i gang nå. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s